Ponieważ Wielki Edukator jest bardzo zajęty w ostatnim tygodniu (a to manifestacja w Wawie w zeszłym tygodniu, a to powrót do rozmów z Polskim Mulatem i reaktywowanie Koalicji) i z najnowszych pomysłów zdobył się tylko na lektury, to "Gazecie Wyborczej" wywiadu z okazji nauczycielskiego święta udzieliła jego prawa ręka, urzędowe alter ego - Mirosław Orzechowski. Poniższy wywiad pochodzi dokładnie z 14.10.
Aleksandra Pezda: W "Gazecie" pisaliśmy o tym, że europoseł Maciej Giertych chce wyrzucić ze szkół teorię ewolucji. Z kolei Pan powiedział "Rzeczpospolitej", że nie wierzy w tę teorię.
Mirosław Orzechowski: Powiedziałem, że teoria ewolucji to kłamstwo. Mam przekonanie, że to pomyłka, którą zalegalizowano jako obowiązującą prawdę. Dla mnie to opowieść o charakterze literackim, mogłaby np. stać się kanwą filmu science fiction.
Sama teoria Darwina jeszcze za jego życia była modyfikowana, podawano kolejne fakty, które ją kwestionowały. To w zasadzie luźna koncepcja niewierzącego starszego pana, który tak właśnie widział świat. Może dlatego, że był wegetarianinem i zabrakło mu ognia wewnętrznego. To smutne, a tego uczy się w polskiej szkole. Nie takich już zresztą kłamstw uczono w polskich szkołach, były gorsze, na przykład że Stalin był ojcem pokoju, że nie było Katynia.
Ale tego się już w szkole nie uczy.
- Nie. Ale są jeszcze inne kłamstwa. Następnym na przykład jest to, co nam długo wmawiano: że człowiek poczęty nie jest człowiekiem, tylko bezduszną zygotą... Jesteśmy na drodze naprawiania świata. Czasami wychodzi gorszy, czasami lepszy, ale zmierzajmy ku temu, żeby był oparty na prawdzie, dobru i pięknie.
Tylko że możemy się różnić rozumieniem tych pojęć...
- Wtedy sięgajmy do klasyki uznanej za dziedzictwo świata - do Biblii, do antyku. Darwinizm był tylko motywacją intelektualną dla ludzi niewierzących, stał się paranaukową argumentacją dla nich. Tymczasem w chrześcijaństwie przetrwała 2000 lat inna koncepcja: kreacjonizm. To cywilizacyjna prawda, która płynie z wiary, jest powtarzana i niezakwestionowana od tysięcy pokoleń.
Według pana należy teorię ewolucji usunąć z podręczników?
- Nie będziemy jej usuwać z podręczników. Ale należy rozpocząć rozmowę w tej sprawie. Ponieważ nieprawdy nie należy uczyć zamiast prawdy, tak jak zła zamiast dobra czy brzydoty zamiast piękna.
A co się stanie z nauczycielami, którzy zgodnie z naukowymi kanonami będą uczyć teorii ewolucji? Niedawno dyrektor CODN stracił stanowisko, ponieważ dopuścił dyskusję o homoseksualizmie w szkołach...
- Właśnie! To jest najbardziej drastyczna postać kłamstwa: że dwóch osobników tej samej płci może założyć związek. To się jednak zdarza, ale nie można tego legalizować, bo to niszczy naszą cywilizację. I nigdy nie przyłożę ręki do tego, żeby w szkole był podręcznik z radą: znajdź środowisko gejowskie, zaproś do klasy, to ono ci powie, jak łamane są prawa człowieka, bo nie ma prawa do adopcji dzieci.
Ale ten podręcznik tylko zachęcał do tolerancji i stawiał pytania, i...
- Ale czy może istnieć takie pytanie? Nie może! Ja reprezentuję pogląd cywilizacji, w której zostałem ukształtowany. Musimy dbać, żeby ta cywilizacja przetrwała.
A gdzie miejsce na tolerancję światopoglądową?
- O, świat sobie już radził bez tolerancji i poradzi sobie dalej. Nie może być tak, że kilku maniaków będzie decydowało o losach cywilizacji... Dyrektor Sielatycki nie został zwolniony za poglądy, tylko za krzewienie tego typu poglądów w szkole.
Nauczyciele kupili podręcznik Rady Europy wydany przez CODN - co się stanie, jeśli go użyją w szkole?
- Cały nakład jest pod kluczem, nie będzie upowszechniony. Tak mnie zapewniał dyrektor CODN. Jeśli jest inaczej - będę to wyjaśniał. Nauczycielom nic się nie stanie. Bo wierzę, że to nie są buntownicy, tylko doświadczeni pedagodzy, którzy rozumieją swoją misję i nie zakładają deprawacji dzieci i młodzieży. Jeśli będzie inaczej - będę reagował.
czytam i nie wiem, śmiać sie czy płakać
Ewolucja w nie wyklucza istnienia Boga!!
Świat kiedyś obchodził się bez tolerancji... słusznie... tyle ,że wtedy palono czarownice, zabijno Żydów za to ,że byli Żydami, Czarnych gnano w łańcucha bo to niższa forma życia, organizowano krucjaty przeciw niewiernym, gdzie "wierni" mogli mordować, gwałcić, palić i do tego się jeszcze nieźle obłowić.
Nie no rzeczywiście bez tolerancji damy sobie rade...
zabiją nam Piotra?
bo jest Żydem
swoją droga to po co ja robiłam zadanie domowe z biologi co? skoro to przeciw prawdzie jest?
Ostatnio edytowany przez sabotage (2006-10-18 20:46:52)
Ale to popierdolone jest...
Miło usłyszeć tak konstruktywny głos w dyskusji
Stały Bywalec
mnie dzisiaj lekarz okradl na wizycie w przychodni no to mozesz mu powiedziec ze CHADAŚ chce zeby jego piniądze były przekazane na rakiete
Szczepan, a czy "to", o czym toczy się dyskusja, ma coś wspólnego z konstruktywnością? Jakiś popierdoleniec wypowiada się na temat ewolucji, której sam nie przeszedł zapewne, a Wy tu strasznie się użalacie i obawiacie, pies wie czego... Jak ktoś pozostał małpą to niech spierdala na drzewo a nie wypowiada się na tematy, o których pojęcie mają ludzie kształceni. I tyle tej gadki.
łeee... Pawle nie denerwój się, specjalnie dałem emotke () , co by mojej wypowiedzi nie traktować zbyt poważnie
woźniak jaki ty wkurwiający z tym wytykaniem błędów. blee